PUUR GELUL sprekers

PUUR GELUL is een avond overdonderend zinloos verbaal geweld waarbij de toeschouwers voorzien van een nieuwe woordenschat en met darmverkrampingen van het lachen weer de straat op worden gestuurd.

PUUR GELUL is een bonte verzameling van schrijver, sprekers, verhalenvertellers, dichters, rappers en stand-uppers die uit het hele land naar Den Haag komen om de literatuur een ´boost´ te geven.

PUUR GELUL heeft tot dusver talloze bekende Haagse en niet-Haagse grootheden over de vloer gehad.

De ´harde kern´ van PUUR GELUL bestaat uit de volgende vier Hagenezen, die op het tandvlees gewapend zijn met verbale munitie:

PUUR GELUL is Boozy, de geestelijke verwekker, inspirator en artiestenronselaar van dit programma. En verder schrijver, dichter, columnist, maar vooral een onnavolgbaar performer. Zijn verhalen staan garant voor rauwe Haagse humor, weergegeven in een geheel eigen stijl en overgoten met soms meesterlijke taalvondsten. Hier en daar vertederend, want Boozy is het prototype: ruwe bolster, blanke pit. Uit de Haagse klei getrokken met een ‘graute mùil en un gâhwe hagt!’
Website

PUUR GELULis Karel Kanits. Woordkunstenaar, die het publiek murw maakt met rauwe seksueel geladen teksten die als granaten inslaan. Schrijver, dichter en columnist die door zijn bizarre onderwerpkeuze, razendsnelle voordracht en snijdend Haagse ondertoon vooral een jong publiek aanspreekt.
Website


PUUR GELUL is Jeffrey Huf. Deze Hagenees stond letterlijk model voor de roemruchte Haagse Harry. Een Hagenees met het hagt op de tong. Performer, talkshowhost en TV-persoonlijkheid. Als MC van Puur Gelul ongeëvenaard in zijn woord- en muziekkeus. De man die erin slaagt een literair festival te laten swingen en alle acts in een moordend tempo verbaal aan elkaar rijgt.
Website


PUUR GELUL is Jeffrey Otterspoor. Webmaster, die Den Haag en de wereld op de hoogte houdt van Puur Gelul. Gewapend met creativiteit en een Haagse ondergrond (ver)bouwt hij het web. Daarnaast schrijft hij met enige regelmaat wat onzin om vervolgens het web te vervuilen door het op de website te plaatsen.


PUUR GELUL heeft een enorme lijst aan gasten gehad, waaronder:

PUUR GELULis Wim de Bie. Wim de Bie behoeft eigenlijk geen introductie. Bij deze tiende editie van Puur Gelul geldt hij als de grootste attractie. Om hem niet tekort te doen, bij deze een kort overzicht van een imposante carrière: Wim de Bie is vooral bekend van het duo Van Kooten en De Bie. De samenwerking tussen hem en Kees van Kooten gaat terug tot hun middelbareschooltijd. Ze leerden elkaar kennen op het Dalton Lyceum in Den Haag, waar ze samen een cabaretprogramma hadden.

Omdat ze allebei leraar wilden worden, gingen ze na hun eindexamen Nederlands studeren. De Bie stopte er echter al snel mee. In 1961 zag hij een advertentie van de Nederlandse Radio Unie voor een opleiding tot radiocabaretier. Hij verhuisde van Den Haag naar Amsterdam, waar hij ging werken voor uitgeverij De Arbeiderspers om deze opleiding te kunnen betalen. Na drie jaar was hij een gediplomeerd radiocabaretier. Nog diezelfde zomer (1963) werd hij gevraagd om het radiojongerenprogramma Multiplex te gaan doen; later omgedoopt tot Uitlaat. En weer later werd zijn vriend Kees van Kooten erbij gehaald, met wie hij de sketch de Klisjeemannetjes ging doen.

De Klisjeemannetjes voerden hun gesprekken altijd bij het biljart. Ze maakten hun televisiedebuut bij Mies Bouwman in 1965 bij Mies-en-scène. De start van een succesvolle televisiecarrière voor dit duo, die voert langs Hadimassa, Het Gat van Nederland (de oprichting van het Simplisties Verbond) en de vermaarde uitzendingen van onder meer Koot & Bie en Keek op de Week. Gezamenlijk creëerden zij klassiek geworden typetjes als Cor van der Laak, de Vieze Man en de ‘vrije jongens’ F. Jacobse en Tedje van Es. Tevens maakte hij samen met Kees van Kooten veertien keer een Bescheurkalender.

Vanaf 1987 publiceert De Bie een negental boeken, verhalen en romans, veelal met zijn creatie van de sullige Meneer Foppe in de hoofdrol. Wim de Bie werkte tot half mei 2008 vooral aan zijn weblog Bieslog. Daarmee hield hij op om nieuwe plannen te gaan bedenken. Op 5 januari 2010 maakte De Bie tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag bekend dat hij is benoemd tot Nationale Mental Coach van 2010. Hij is benoemd door de Federatie van Mental Coaches in Nederland voor de duur van 1 jaar. De VPRO is mediapartner en biedt Wim de Bie een online podium. Het is de eerste keer dat er een Nationale Mental Coach is benoemd in Nederland. Website

PUUR GELUL is Jules Deelder. De Nachtburgemeester van Rotterdam schreef op zijn elfde zijn eerste gedicht 'Hoort, men werpt
een atoombom' en werd uiteindelijk in 1966 ontdekt door Simon Vinkenoog. In 1969 verscheen zijn debuut Gloria Satoria. Diverse bundels volgden en Deelder ging ook korte verhalen schrijven. Naast dichter en schrijver is Deelder performer, (jazz)drummer, en verstokt fan van de voetbalclub Sparta. Toen in 1988 Nederland tijdens het EK van Duitsland won, dichtte Deelder: Zij die vielen/ rezen juichend/ uit hun graf.
Deelder draagt altijd een penozepak, gladgekamd haar, een stijlbril en een klein sikje. Terugkerende thema's in zijn werk zijn Rotterdam, drugs, jazz, de Tweede Wereldoorlog en het Derde Rijk. Verder heeft een ontmoeting met Jimi Hendrix in grote indruk achtergelaten. In diverse boeken heeft Deelder over deze ontmoeting geschreven.
Jules Deelder is verder bekend van diverse reclamecampagnes, waaronder die voor de 'lichte borrel' Legner. Al in de jaren ‘60 was hij actief in de reclamewereld en gold als een talent. Zijn motto: "Wat nergens op lijkt, is echt". Deelder is ook bekend van zijn theatershows, waarin zijn op de snelheid en het volume van de popmuziek geïnspireerde podiumpresentatie opvalt. In de jaren negentig trad hij veelvuldig op met Herman Brood en met collega-dichter Bart Chabot.
In 1988 ontving Deelder de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2005 werd hem de Tollens-prijs toegekend.
Hij heeft een viertal jazzcompilatie CD’s uitgebracht die lovende kritieken ontlokten.
Deelder is een verstokt Citrofiel, In zijn bundel "Hol gelach" beschrijft Deelder enkele verkeersongelukken en bijna-doodervaringen. Zo reed hij in 1997 op Voorne-Putten een Citroën CX total loss tegen een "naar het oostfront racende brandweermof", een Duitse brandweerwagen die toevallig terugkwam van een oefening op Europoort.
Website

PUUR GELUL is Henk van Straten. Veelzijdige en uitbundig getatoeëerde schrijver/journalist, die eind 2011 in Deventer voor het eerst in de line up van Puur Gelul stond. Vanwege de non fictie Superlul niet meer zo in trek bij Bekende Nederlanders. Stond met zijn roman Salvador op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2012, een boek dat geprezen werd om de harde, rauwe, inktzwarte schrijfstijl. Schrijft voor onder meer Nieuwe Revu, Vrij Nederland en Playboy.
Website


PUUR GELUL is Soundos el Ahmadi. Nederlands actrice, presentatrice en stand-upcomedian van Marokkaanse afkomst. Op haar vijftiende begon ze met acteren en niet veel later kreeg ze interesse in stand-upcomedy. Vanaf begin 2007 behoort ze tot de comedians van Comedytrain. Sinds 2010 toert ze met haar eerste solotheaterprogramma Soundos aangenaam! door het land. Daarnaast had ze onder meer een rolletje in de film Shouf Shouf Habibi! en was ze co-presentatrice van Cor achter de dijken op RTV Noord-Holland en AVRO's Op zoek naar Zorro - Backstage.In 2011 was El Ahmadi te zien als deelnemer van Wie is de Mol?
Website


PUUR GELUL is Rinus Gerritsen. Het kon niet uitblijven; na het succes van medebandlid Cesar Zuiderwijk bij Puur Gelul nummer 13. nu het debuut van Golden Earring-bassist Rinus Gerritsen als columnist. Hoewel debuut een beetje lullig klinkt voor iemand die op zijn veertiende aan de basis stond van de grootste rockband van Nederland. Rinus’ columns – onder meer te vinden op www.debassist.nl - zijn als hemzelf: no-nonsense, to the point en vol relativering.
Website


PUUR GELUL is Menno Pot. Popjournalist en Ajax-supporter Pot werkt sinds 1998 voor de kunstredactie van de Volkskrant. Daarnaast publiceert hij met enige regelmaat popverhalen in het tijdschrift Off The Record en schreef hij korte verhalen voor boeken over popmuziek, bijvoorbeeld over de Golden Earring en Herman Brood.
In 2007 schreef hij een kort verhaal voor de bundel Mijn Johan Cruijff, ter gelegenheid van Cruijffs 60e verjaardag. Tussen oktober 2007 en 2010 schreef hij columns voor "De Klassieker" op NU.nl, waarvan in 2011 een bundel werd uitgebracht.
Website


PUUR GELUL is Rick de Leeuw. Natuurlijk bekend als zanger van de Tröckener Kecks. Debuteerde in 2000 als schrijver met  de roman De laatste held. In 2003 verscheen zijn eerste dichtbundel: 'Planeet jeugd'. In 2004 volgt zijn tweede roman: 'Comeback!'. De Leeuw toert vanaf 2004 met Jan Hautekiet langs de theaters met een programma vol verhalen, gedichten en muziek. Sinds 2005 is De Leeuw bovendien de vaste presentator van het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap luchtgitaar in Paradiso. Verder maakte deze alleskunner naam als interviewer, vertaler, acteur, wielrenner en marathonloper. Treedt bij Puur Gelul op met Erik Jan Harmens, met wie hij de ‘rauwe’ dichtbundel Echte mannen scheiden niet schreef.
Website

PUUR GELUL is Erik Jan Harmens. Dichter, waarvan in 2003 zijn debuutbundel In menigten verscheen. In 2005 volgt Underperformer. In 2008 verscheen Harmens' eerste roman: Kleine doorschijnende man. In het circuit van poëzie-optredens was Erik Jan al veel langer bekend, vooral in poetry slams. Hij was gastredacteur bij het literair-satirische weekblad Propria Cures en schrijft poëzierecensies voor De Groene Amsterdammer en het tijdschrift Awater. Voor het VPRO radioprogramma De Avonden interviewt Harmens wekelijks dichters. Schreef samen met Rick de Leeuw de rauwe, humoristische bundel Echte mannen scheiden niet.
Website

 

PUUR GELUL is Ellen Dikker. Na de theaterschool is Ellen gaan acteren. Ze stond in grote en kleine zalen en speelde op festivals als De Parade. Daarnaast was ze interviewer/presentatrice bij onder meer TV-West en schreef ze artikelen voor de Uitkrant Amsterdam en de VARA gids. Tot slot werkte ze met de KRO en Bromet & Dochters aan diverse televisieformats.
In 2006 schreef Ellen zich in bij Cameretten en won de Persoonlijkheidsprijs. Een week later was ze te gast bij Raymann is laat. Haar cabaretdebuut Toendra oogstte veel lof bij pers en publiek en werd zelfs genomineerd voor de ‘Neerlands Hoop’, de prestigieuze cabaretprijs. Momenteel toert ze door het land met haar tweede programma: FJORD!
Website


PUUR GELUL is Nico Dijkshoorn. Nico Dijkshoorn trad al eerder op bij Puur Gelul. Hij maakte het publiek van het Paard toen gek met zijn muzikale op held James Brown geïnspireerde act en met zijn geheel eigen vertolking van Studio Sport-icoon Mart Smeets.

Nico was tot 1999 medewerker in een bibliotheek. Hij kreeg landelijke bekendheid met zijn columns over het programma Big Brother. Columns schrijft Nico Dijkshoorn altijd onder een pseudoniem. Over Big Brother schreef hij onder de naam Doordevil. Als P. Kouwes schreef hij op populaire sites als Retecool en Geenstijl. Onder dat pseudoniem bracht hij ook de succesvolle dichtbundel; ’Daar schrik je toch van: de eerste 1000 gedichten’ uit. Op sportief vlak heeft Nico Dijkshoorn een voorliefde gehad voor het voetbal, maar ook andere sporten trekken zijn interesse. Hij schreef voor het blad Johan en publiceerde het boek ’De tranen van Kuif den Dolder’, zijn romandebuut over een vergeten voetbalheld.

Tegenwoordig is Nico Dijkshoorn de huisdichter van het programma De Wereld Draait Door. Tijdens de show, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk, geeft Nico op ironische wijze zijn kijk op de besproken actualiteiten. Verder schrijft hij satirische teksten voor programma’s als Draadstaal en Dit Was Het Nieuws, columns voor de Volkskrant en verhalen voor Hard Gras (samen met Hugo Borst, Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, e.a.). Verder is hij columnist van Voetbal International en publiceerde hij dit jaar de bundel ‘Dijkshoorn’ met daarin zijn allerbeste verhalen.
Website

PUUR GELULis Wilko Terwijn. Meer dan tien jaar geleden klauterde Wilko Terwijn voor het eerst het podium op. Vandaag de dag kan hij gerekend worden tot de groten in het Nederlandse comedycircuit. Hij wordt gezien als een stand-up comedian pur sang. Bewonderd om zijn grapdichtheid. Ongeëvenaard om zijn dagelijkse nieuw materiaal. Geen actualiteit gaat aan hem voorbij zonder zijn comedycommentaar. Door die bijzondere talenten wordt Wilko gevolgd door een steeds groter publiek.

Tevens doorbreekt Wilko Terwijn alle theaterwetten. Hij is een stand-up purist, die iedere avond zijn programma herontdekt. Zijn shows zijn nooit hetzelfde en doorspekt met de laatste gebeurtenissen en geïmproviseerde hersenspinsels. Wilko zoekt de grenzen op van het genre stand-up comedy. Hij neemt geen blad voor de mond en is niet geschikt voor de tere zieltjes onder ons..
Website

PUUR GELULis Harry Glotzbach. Stap in het comedy universum van Harry Glotzbach en laat je verrassen door zijn bizar grappige verhalen die ogenschijnlijk uit het dagelijkse leven zijn gegrepen. Hij gaat met elke realiteit aan de haal, improviseert er flink op los, maar blijft altijd geloofwaardig:

Marsmannetjes en Venusvrouwen, de Tour de France voor junkies, bedreigde bevers in de Biesbosch, de integratiepil, bizarre TV formats, de discirminatielijn, angst voor baby’s, de fili-clowns en sexuele frustraties, het komt allemaal aan bod.

Harry is finalist van het Leids cabaret festival 2005 en winnaar van het AKF Comedy Concours 2003. Maar het grote publiek kent hem natuurlijk als de mislukte volkszanger Barry uit de Holland Casino commercials waar hij ook de teksten voor schreef: ‘Beetje rijmelarij van het nivo likmevessie!’. Ook was hij te zien in TV-programma’s als: M/V met Linda en Beau (RTL), Raymann is Laat (NPS), de Comedy Factory (NPS), Sterretje Gezocht (BNN), 15 Beste Aller Tijden (SBS6) en Jokebox (BNN). Radio: Standup Radio (VPRO), Kicken op Vrijdag (Veronica), Koen en Sander Show (3FM) en Zoeyzo (3FM).
Website

PUUR GELUL is Saskia Noort. Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze heeft twee kinderen. Na haar havo studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schreef Saskia Noort voor een groot aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Momenteel schrijft ze columns voor VT Wonen, Playboy en het glossy magazine LINDA.

In 2003 debuteerde ze als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, gevolgd door De eetclub (2004), Nieuwe buren (2006) en De verbouwing (2009). Zowel Terug naar de kust als De eetclub werd genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Daarnaast verschenen drie columnbundels: Aan de goede kant van 30, 40: over lijf en leven van een veertiger en Babykoorts.

In totaal werden er bijna anderhalf miljoen exemplaren van haar boeken verkocht en haar werk verschijnt in meer dan 15 landen, waaronder Duitsland, Engeland, Rusland, Zweden en Frankrijk. In februari 2010 won Saskia Noort de Prix SNCF du Polar, een belangrijke Franse lezersprijs voor Petits meurtres entre voisins, de Franse vertaling van De eetclub.

De film Terug naar de kust ging eind oktober 2009 in première. Linda de Mol speelde hierin de hoofdrol. De verfilming van De eetclub, met in de hoofdrollen onder anderen Bracha van Doesburg, Halina Reijn, Peter Paul Muller en Thom Hoffman, draait naar verwachting vanaf eind 2010 in de bioscoop. Regisseur van de film is Robert Jan Westdijk, onder andere bekend van Zusje en Phileine zegt sorry.
Website

PUUR GELULis Ronald Giphart. Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, dat werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden romans als Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). Ook publiceerde Giphart het literaire fotoboek Heldinnen in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen. Zijn novelle Gala, Boekenweekgeschenk 2003, verscheen in een nationale recordoplage (780.000 exemplaren).

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur was. Hij schrijft ook onder het pseudoniem Arnold Hitgrap.

Op 16 april jongstleden verscheen Mijn vrouw & andere stukken: een bundeling van de columns die Ronald Giphart schreef voor de Volkskrant. Giphartiaanse onderwerpen als vriendschap en liefde, ziekte en dood, voetbal en koken, gezinsleven en groepsgedrag, religie en politiek trekken voorbij in prachtige columns die lezen als korte verhalen. Uit alle stukken blijkt Gipharts stilistische lenigheid en zijn talent om te verrassen, vermaken en ontroeren.
Website

PUUR GELULis Kirsten van Dissel. Geboren op 12 mei 1971 te Hoofddorp. Kirsten van Dissel is een Nederlands actrice en televisiepresentatrice, die in 1994 afstudeerde aan Toneelacademie Maastricht. Kirsten, die eerder al te zien was in vaste rollen in series als Linda Linda (1995) en Combat (1998), kreeg bekendheid bij het grote publiek toen ze in 2003 in de televisieserie Baantjer de rol van Iris de Graaff op zich nam. Daarvoor had ze al een keer eerder een gastrol gespeeld in de serie. Sinds enkele jaren is zij de presentatrice van het dagelijkse Verkeersjournaal op de regionale televisiezender Omroep West en van Ter Plaatse op RTV Noord-Holland.
Website

PUUR GELUL is Guus van der Steen. De man is al jaren bezig in de Haagse Hip Hop scene met z'n kornuiten van de Kern Koppen. Een Haagse hiphopformatie bestaande uit een drietal geroutineerde creatievelingen. Ahab (Guus van der Steen), Ki en Tommy 2 Times wel te verstaan.

De groep is vooral eigentijds, eigenwijs en eigenzinnig. Dit weerklinkt in de muziek en vertaalt zich terug in de tekstualiteit. Kern Koppen laat zich niet makkelijk met andere bands vergelijken. Kenmerkend aan de muziek is de verfrissende combinatie van live instrumenten, platensamples en digitale effecten.

Guus van der Steen trekt met zijn Kern Koppen muzikaal, maar vooral tekstueel het hele genre naar een hoger plan. Ze stonden al te knallen op The Hague Jazz, en hebben zitten jammen in Zuid Afrika. Guus van der Steen laat hier de perfekte mix zien van Hip Hop meets Literatuur... Een perfekte flow in een spitsvondinge tekst!
Website

PUUR GELULis Joe Sumner. De uitermate grote verrassing van deze tiende editie van Puur Gelul is de verschijning van Joe Sumner, waardoor er voor één keer wordt gebroken met de code van uitsluitend spoken word—acts. Joe, de zoon van Sting, maakt deel uit van Fiction Plane, een driekoppige rockband uit Engeland. Hij is de zanger en bassist van deze band.

De naam Fiction Plane is een anagram van Infant Police, verwijzend naar de band van Joe's vader, The Police. Het Engelse woord infant betekent echter iets in de trant van 'kind'. Dit zou dus 'kinderen van The Police' kunnen betekenen. De bandleden van Fiction Plane hebben dit feit echter altijd aan toeval toegeschreven. Fiction Plane bestaat sinds 2001 (toen nog onder de naam Santa's Boyfriend), maar sinds 2007 zijn ze in Nederland doorgebroken. De single Two Sisters is 3FM Megahit geweest en heeft op dat station ook veel airplay gekregen. Tevens heeft de single een toptien-notering gehaald in de Mega Top 50.

Sinds dit succes heeft Fiction Plane een flink groeiend aantal fans. Ook de optredens in het voorprogramma van The Police hebben hieraan bijgedragen. Ze geven regelmatig optredens in Nederland, waaronder in 2008 als headliner op Paaspop en op het hoofdpodium van Pinkpop. Op 7 december 2008 gaven ze een uitverkocht concert in Paradiso, Amsterdam. Hier werden opnames gemaakt voor het op 23 maart 2009 verschenen live-album Paradiso .
Website

PUUR GELULis Herman Brusselmans. Herman Brusselmans oogstte al eerder succes in Puur Gelul en vergezelde de vaste Haagse kern op Lowlands in 2009. Herman was ooit een vrij succesvol voetballer en een voetbalcarrière lonkte. Maar linksbuiten Brusselmans zag geen heil in een profvoetballerbestaan.

Hij besluit Germaanse filologie te studeren in Gent. Hij loopt de kantjes eraf, zit vaker in de kroeg dan in de collegebanken en neemt al snel een baantje aan in een bibliotheek in Brussel. Tussen de boeken zittend, raakt hij zelf ook aan het schrijven. Als onderwerp kiest hij zichzelf, maar hij weet het autobiografische wel te larderen met de nodige humor. Hoofdthema is 'een verlammende huiver voor eenzaamheid, geweld en dood'. In een interview merkte Brusselmans ooit op: 'Ik beschouw mezelf als een professioneel uitdrager van een negatieve levenshouding.'

Zijn debuut verschijnt in 1982: een verhalenbundel met de fraaie titel: 'Het zinneloze zeilen'. Herman krijgt de smaak te pakken en het ene boek volgt het andere op. Zijn tweede boek krijgt in 1984 de Yang-prijs toegekend. Alle romans en verhalen kennen een hoge autobiografische graad. Verder spelen in tal van zijn boeken zijn eerste twee vrouwen een belangrijke rol.

Tevens mag hij regelmatig zijn vaak ongezouten mening etaleren op de (Vlaamse) televisie, rijdt hij graag rond op zijn motor, houdt van vrouwelijk schoon, is kettingroker en heeft sinds 17 december 1993 de drank afgezworen. Naast beroepsschrijver is hij drummer in een rockgroep, The Smiling Disease.

De meeste literatuurcriticasters zijn niet echt te spreken over het werk van Herman, het publiek des te meer. Een van de oorzaken daarvoor is dat Brusselmans het niet geringe vermogen heeft om zo'n twee a drie boeken per jaar te schrijven. Herman had in oktober 2009 bij ‘De wereld Draait Door’ bezworen niet meer op te treden en 2 jaar te gaan rusten. Maar voor Puur Gelul Maakt hij graag een uitzondering.
Website

PUUR GELULis Andre Manuel. Deze muzikant en cabaretier stond ook al eerder in Puur Gelul en maakte indruk met zijn weergaloze act.

Vanaf 1985 is hij actief met de band Fratsen. Wanneer deze band uiteenvalt, presenteert Manuel in 1996 een soloprogramma onder de naam Krang. Dit is Twents voor 'binnenstebuiten'. In een volgend programma treedt hij op met een band die eveneens de naam Krang draagt. Naast zijn activiteiten met Krang blijft Manuel ook solo optreden. Manuel is al eerder als cabaretier actief. In 1989 wint hij bijvoorbeeld de Persoonlijkheidsprijs van Cameretten, in 1990 de juryprijs op het Leids Cabaret Festival.

Met Krang wint Manuel in 2000 een Zilveren Harp. In 2001 komt Manuel in het nieuws wanneer hij, tijdens het kennismakingsbezoek van prins Willem-Alexander en diens verloofde Máxima Zorreguieta aan Overijssel, zijn lid toont. Dit, volgens Manuel, om de discussie over de republiek gaande te houden. In 2004 wordt de groep Krang ontbonden; Manuel gaat verder als soloartiest. Sinds begin 2008 heeft Manuel weer een nieuwe band met de naam; 'André Manuel & De Ketterse Fanfare'. Met deze band toert hij veelvuldig. Inmiddels heeft hij met de Ketterse Fanfare 2 albums uitgebracht: Op verzoek van de Goden (2008) en Tjuup! (2009). Op 26 december 2009 was er een reünieconcert van Fratsen in de nieuwe vestiging van Metropool in Hengelo. De opbrengsten van dit concert gingen naar hun voormalig tourmanager Uli, en heette dan ook Fratsen voor Uli.

Als acteur heeft hij ook mee gespeeld in de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond van RTV Oost. Hij speelt hierin Jens van Bentheim, een paardentrainer die door een ongeluk zelf niet meer kan paardrijden. André Manuel is vaste columnist in het radioprogramma De Andere Wereld van de IKON.

Website

PUUR GELULis Marcel Verreck. Marcel Verreck stond al eerder in Puur Gelul en was razend enthousiast over de reacties van het publiek. Marcel won samen met Paul Pleijsier in 1987 het Leids Cabaret Festival. Als duo maakten zij diverse programma’s en in 1993 kwam hun alom geprezen liedjes-CD 'Ja' uit.

Na het uiteenvallen van dit duo oogstte hij succes met diverse solo-programma's. Daarnaast presenteerde hij Leidsekade Live (KRO-radio), werkte hij vele jaren mee aan het satirische radio-programma Binnenlandse Zaken (TROS) en was columnist voor het NCRV-radioprogramma Hier en Nu Nieuwspoort en daarna vele jaren voor Stenders Vroeg(VARA) en Stenders Vroeg Op (Yorin FM). Voor de KRO-televisie presenteerde hij twee seizoenen De Aso-show. In maart 2002 kwam de liedjes-CD Van Mars uit. In augustus 2002 verscheen bij uitgeverij Vassallucci "Een wondermiddel", het literaire debuut van Marcel Verreck. Hij werkte mee aan het radio-cabaret van 'Spijkers met koppen'(VARA) en schreef artikelen en columns in diverse bladen.

Lange tijd heeft Marcel iedere vrijdagochtend een radio-column bij het VARA-programma Ontbijtradio gehad. en presenteerde hij 'Zomerspijkers', de zomerversie van Spijkers Met Koppen (VARA, radio 2), waarin bekende muzikale Nederlanders hun favoriete muziek toelichtten. Bovendien organiseerde hij vanaf half oktober 2006 met zijn oude maat Paul Pleijsier de muzikale talkshow 'Verreck Zondagmiddag' en is hij vaste columnist voor onder meer ‘Den Haag Centraal’. Marcel’s meest recente wapenfeit is ‘Straatwijs’ (2009), een curieuze wandeling door zijn Den Haag.
Website

PUUR GELUL is Herman Koch. "Natuurlijk mega-populair als “De man van Jiskefet”. Kan acteren, performen, schrijven en voordragen. Een werkelijk geweldig fenomeen. Veelvuldig te gast in diverse programma’s, zoals DWDD, Pauw & Witteman, n.a.v. zijn onlangs verschenen bestseller “Het Diner”."


PUUR GELUL is Tommy Wieringa. "De man met die geweldige stem, waar hij un ieder in de zaal aan zijn lippen doet kleven. Schreef in het recent verleden al de mega-seller “Joe Speedboot”, om er vervolgens dit jaar nog eens overheen te denderen met het boek “Caesarion”. Overladen met prijzen gaat hij nu het Haagse publiek met zijn proza overladen."
Website

PUUR GELUL is Thé Lau. "Natuurlijk bekend als frontman van The Scene, waarmee hij binnenkort weer een nieuwe cd uitbrengt. Wie kent hem niet, die geweldige warme stem, met die prachtige liedjes. Van stevige rock tot proza-stukjes begeleid door een heus strijkorkest. Zijn teksten waren natuurlijk al van een geweldig klassiek niveau, en zullen tijdens PUUR GELUL nog meer tot z’n recht komen. Naakt, puur en prachtig… voor “iedereen van deze wereld”."
Website

PUUR GELUL is Debby van den Bergh. "Nieuw talent uit Rijswijk. Mooie ontwapende gedichten met altijd een onverwachte twist, tot prachtige en hilarisch verhalen/colums. Maar ook op het stand-up gebied is dit een dame om rekening mee te houden. Ook bekend als initiatiefneemster van het literaire festival: “ De Maandelijkse Cyclus”, met hoe kan het ook anders…. Alleen vrouwen."


PUUR GELUL is Christophe Vekeman. "Belgisch meest begeerde schrijver van dit moment. Overal waar hij staat, en dat is de laatste tijd regelmatig in ’t Hollandse, laat hij de zalen in katzwijm en ontsteltenis achter. Woonachtig in Gent, waar ook zijn grote vriend Herman Brusselmans woont. De Elvis van de litaratuur !!!"


PUUR GELUL is Cesar Zuiderwijk. Behoeft nauwelijks introductie, zeker niet na zijn grandioze debuut op Puur Gelul nummer 13. Omdat het met de gitaar niet lukt, stapt hij op 14-jarige leeftijd over op drums als er bij de schoolband "The Sexplosions" een vacature vrijkomt. Zijn eerste drumstel bestaat uit een bonte verzameling van koektrommels, augurkenblikken, hoedendozen, potten en pannen enzovoorts... Hij krijgt zijn grote kans als de drummer van "Rene and the alligators" een vinger breekt. Daarna is zijn carrière niet meer te stuiten. Via "Hu and the hilltops" en "Livin' blues" belandt Cesar in 1970 in Golden Earring. Zij kennen hem al van zijn drumwerk in hetzelfde gebouw waar ook de Golden Earring repeteerde. Bij het eerste optreden met de Earring moet Cesar gelijk met de billen bloot. De band speelt op een groot festival in Aken (Duitsland) met onder andere de Engelse band "The Free" voor 30.000 bezoekers. Het optreden is een succes. Het eerste album waarop Cesar te horen is, is "Golden Earring" (Wall of dolls). Back home is de eerste single waarop Cesar zijn inbreng laat horen. Midden jaren zeventig is de drumsolo van Cesar spectaculair gegroeid en wordt afgesloten met de fameuze sprong over zijn drumstel terwijl er een magnesiumbom achter hem explodeert. In 1992 is er het inmiddels befaamde "1000 drummers project" op de Maas te Rotterdam. Wat niemand voor mogelijk houdt lukt hem: hij krijgt zo'n 1000 drummers met hun drumstellen op drijvende pontons bij elkaar die ook nog eens een muziekstuk uitvoeren. Cesar opent een aantal jaren later zijn eigen muziekschool genaamd "Music Station" aan de Haagse Soestdijksekade, nadat hij al enkele jaren drumles gaf in de kelder van zijn huis in Den Haag. Behalve dat hij de afgelopen jaren met een eigen theatershow door het land tourde, bleef hij optreden met Golden Earring. Kortelings verscheen het zeer goed ontvangen album "Tits & Ass". In Puur Gelul laat Cesar zich echter kennen als een begenadigd verteller van hilarische (rock)verhalen.


PUUR GELUL is Frank Evenblij. Frank Evenblij was een van de Jakhalzen; de reporters in het zwarte pak met de rode das die dagelijks verrassende reportages in De Wereld Draait Door (VARA) verzorgen. In 2011 nam Frank na 6 seizoenen afscheid van dit programma. Daarnaast werkte Evenblij jarenlang achter de schermen bij talloze televisieprogramma's en hij was enige tijd te horen en te zien in de radio- en televisieprogramma's van Robert Jensen met imitaties van clown Bassie, Reinout Oerlemans en René Froger. In 2008 presenteerde Evenblij het televisieprogramma Bloot, zweet en banen bij de VARA en in 2009 maakte en presenteerde hij "Evenblij met...", waarin hij meeliep met bekende Nederlanders. Aan de imposante lijst cabaretiers voegde hij ook zangeres Anouk toe, des te specialer omdat Anouk zelden een interviewverzoek honoreert. Het heeft geresulteerd in een prachtig portret dat alom is geprezen. Een soortgelijke docu maakte hij onlangs nog over de populaire Belgische band Triggerfinger. In 2010 presenteerde hij het programma Comedy Corner, samen met "comedyprofessor" Léon Happé. Dit was een programma over de buitenlandse inspiratie en helden van Nederlandse stand-upcomedians, cabaretiers en comedyschrijvers. In juni 2012 presenteerde hij samen met Erik Dijkstra het programma Bureau Sport. Een programma met sportjournalistieke insteek met ruimte voor satire, humor en kwinkslag. Tijdens een Jakhalzen-fragment zei Evenblij dat hij al jaren fan van Willem II is... Ach...


PUUR GELUL is Stephan Evenblij is een Nederlands acteur die vooral bekend werd als de privédetective van Ludo Sanders in de dagelijkse soapserie "Goede Tijden, Slechte Tijden". Stephan is de jongere broer van Frank Evenblij. Evenblij is onder meer bekend van zijn rollen in GTST, "Shouf Shouf!" de serie, "Voetbalvrouwen" (seizoen 1 en 2) en de film "Alibi". Ook is hij bekend als grote-duimenman in de reclame voor KPN Hi. Ook staat Evenblij regelmatig op de planken. Hij deed dit eerder bij onder andere. Toneelgroep De Appel, ALBA theaterhuis en Branoul literair theater.


PUUR GELUL is Kees van Kooten Kees van Kooten (1941) behoeft eigenlijk geen introductie. Al eerder stond die andere grootheid, "partner in crime" Wim de Bie, tweemaal in Puur Gelul. Dus kon Van Kooten niet achter blijven. Wij zijn dan ook bijzonder trots dat die andere aartsvader van het Haags onze hoofdact van Puur Gelul 15 is. "Koot" richtte op de middelbare school (het Haagse Dalton-college) met Wim de Bie een cabaretgroep op. Na school bleef hij met De Bie samenwerken, eerst als De Clichémannetjes, vanaf 1965 voor diverse televisieprogramma's als Hadimassa (VARA) en Het Gat van Nederland (VPRO). In 1972 richtte hij met "Bie" het Simplisties Verbond op. In 1974 en in 1977 bekroond met de Nipkow-schijf en in 1985 met de Ere-Nipkowschijf. Het Simplisties Verbond bracht 7 langspeelplaten uit, waarvan er drie een Edison ontvingen. Vanaf 1985 zond VPRO-televisie wekelijks hun programma Keek op de Week uit. Sinds maart 1998 is Kees van Kooten gestopt met het optreden voor tv en wijdt hij zich aan het schrijven. In 1968 debuteerde Kees van Kooten met "Treitertrends". Naast zijn gave voor satirisch werk bleek zijn vermogen tot autobiografisch proza in veel geprezen boeken als "Koot droomt zich af" (1977), "Koot graaft zich autobio" (1979) en "Veertig" (1982). De bundelingen met hilarische columns "Modermismen" (1984) en "Meer Modermismen" (1986) waren een groot succes en zijn in 2004 herdrukt. De verhalenbundel "Verplaatsingen" (1993) bevat verhalen die eerder werden gepubliceerd in Humo. Het boek werd gevolgd door "Levensnevel" (1999), waarvoor Van Kooten de Haagse Littéraire Witte prijs ontving. In 2000 verscheen zijn ontroerende portret van zijn overleden moeder, de bekroning op zijn autobiografisch werk. Een jaar later publiceerde hij "Hilaria", vol foto's, teksten en knipsels, in 2003 gevolgd door "Tijdelijk nieuw", eerder gepubliceerd in Humo voor deze bundel herschreven. In 2007 verscheen "Episodes", een lofzang op zijn jonge kleinzoon.

PUUR GELUL is Martijn Oosterhuis. Tijdens een bezoek aan de Engelenbak in 1994, een fameus open podium in Amsterdam, besloot Oosterhuis zelf het publiek te vermaken. De volgende dag belde zijn eerste opdrachtgever. Vanaf dat moment is Martijn Oosterhuis actief als cabaretier en stand-up comedian en heeft hij inmiddels honderden optredens op zijn naam staan. Oosterhuis ontpopte zich als een briljant stand-up comedian en geniet ook bekendheid als voormalig oerlid van de LAMA's. Met dit BNN programma behaalde Oosterhuis een nominatie voor de Televisierring 2004 en ook heeft hij een eigen TV kanaal bij 2gotv. Martijn was columnist voor Penthouse, schreef voor VPROs Waskracht en verscheen in meerdere TV-programmas als gast. Martijn Oosterhuis valt op door zijn materiaal dat direct uit het leven gegrepen is. Hij heeft een zeer grote grapdichtheid die er voor zorgt dat zowel een kleine theaterzaal met honderd man als een grote tent met vijfentwintighonderd toeschouwers een ultieme avond met comedy beleven.
Website

PUUR GELUL is Eric Corton. "Anchor man van 3FM. Het boegbeeld van de alternatieve muziek op de radio. Muziekdier in hart en nieren en zelf ook actief in de muziek getuige zijn document wat hij heeft afgeleverd met de band Tacker. Muziek is zijn leven, maar schrijven zijn hobby. Gaat voor het eerst voordragen, dus wij hebben de primeur. Hij gaat ook binnenkort zijn eerste boek uitbrengen!"
Website

PUUR GELUL is Carrie Jansen. "Natuurlijk bekend van al haar werk voor de Hoertjes van de Keileweg. Haar inmense sociale betrokkenheid loopt als een rode draad door haar leven. Ook bekend van het radio-programma Spijkers met Koppen. Daar gaat ze helaas mee stoppen, want ze heeft door alle bedrijvigheid het voor mekaar gekregen om advocaat te worden. Uiteraard gaat ze ook daar weer op de bres springen voor de minder bedeelden. Voor ons maakt ze graag nog een uitzondering om weer op de planken te denderen..."

PUUR GELUL is Susan Smit. "Wie kent haar niet, prachtige vrouw, prachtige verhalen. Ooit geweldig fotomodel[voor ons nog steeds], TV-persoonlijkheid, schrijfster en dus ook heks. Is nu te bewonderen in Ranking the Stars. Met kop en slanke schouders de mooiste deelneemster..."
Website

PUUR GELULis Sjaak Bral. "Ik ben wel eens vergeleken met Wim T. Schippers, omdat ik op zoveel verschillende manieren creatief bezig ben. En ik moet zeggen, ik vind dat een héél groot compliment. Voor Wim T. Schippers." Cabaretier/columnist/schrijver Sjaak Bral is een geboren en getogen Hagenees. Humoristisch, scherpzinnig, eigenwijs, trefzeker: een improvisatietalent dat zich in veel disciplines uitbundig manifesteert. Of, zoals hij zelf zegt: ‘Niets menselijks is mij vreemd'.
Website

PUUR GELULis Quirien van Haelen.Quirien van Haelen (1981) is de dichter van de zapgeneratie. Een performer die op swingende wijze zijn publiek van de ene climax naar de andere leidt. Quirien schrijft en publiceert pas in 2001 zijn eerste gedicht, maar staat binnen twee jaar op elk Nederlands podium. In 2004 wordt hij als jongste dichter opgenomen in De dikke Komrij, terwijl zijn solodebuut dan nog niet eens uit is. Hij schreef voor literaire bladen, maar ook voor BNN en MTV. En hij is Nederlands eerste en enige dichter met een kledingsponsor.
Website

PUUR GELULis Renske de Greef. Ze is 23 en heeft al vier boeken op haar naam. Renske begon op haar 16e bij spunk.nl, het online jongerenmagazine. Daar schreef ze van haar 18e tot 19e de column Lust, waar gebundeld al meer dan 12.000 exemplaren van zijn verkocht. Renske geeft uit bij Meulenhoff. Ze schrijft nu een column in De Morgen en heeft een maandelijkse reportage in onzeWereld. Ze werkt verder als free-lancer voor diverse tijdschriften. Haar eerste roman "Was alles maar Konijnen" is op 29 november 2007 uitgekomen en ligt nu in de winkel!
Website

PUUR GELULis Jim Speelmans. Jim Speelmans staat alweer zo'n acht jaar lang als afsluiter in stand-up comedyshows in het club- en theatercircuit. Voor veel beginnende maar ook ervaren Nederlandse stand-up comedians is hij, soms zelfs zichtbaar, een grote inspirator. Hij toonde zijn kunsten op festivals als Lowlands, Creme de la Creme en Crossing Border. Maar ook op televisie wist hij in programma's als Nacht van de lach (KRO), Comedycasino (CANVAS), Laughing matters (BNN) en twee maal Comedyfactory (NPS) bijzondere indruk te maken op het grote publiek. Website

PUUR GELULis Leon Verdonschot. We hebben nooit geweten wie de vader is. Er waren meerdere opties mogelijk, zonder onze tante Irma goedkoop te noemen, want als het in het dorp feest was lag iedereen met iedereen in 't hooi te flikflooien. Feit blijft dat we nog het meest denken aan die grote albino neger, aangezien ons Leon zo enorm geschapen is. Feit blijft ook dat ons Leon op 4 december 1973 december is geboren.
Website

PUUR GELULis Jack Kerklaan. De man die sneller lult dan zijn schaduw. De razende reporter van Vara's Kassa. In Rotterdam is hij vooral het boegbeeld van Radio en TV-Rijnmond. Hij is ook bevriend met Jules Deelder, en daar kunnen we zijn performance ook wel een tikkie mee vergelijken. Alhoewel... tempo maal minstens 3 en 5 keer zoveel woorden in ongelofelijke volzinnen.
Website

PUUR GELULis Fred Zuiderwijk. Fred Zuiderwijk is zo’n typisch Haagse ‘gauzâh’ met het ‘hagt’ op de tong. Recht voor z’n raap, meeslepend en met een prachtige onderkoelde humor. In zijn nieuwste theaterprogramma: ‘Integratie, Uitdegratie’, loodst hij zijn publiek op hilarische wijze door de belevenissen van een Haagse allochtoon. Absurde persoonlijke verhalen, anekdotes en muzikale gimmicks volgen elkaar in razend tempo op.
Website